SE*Huldrelandets norska skogkatter
Hem Om 0ss Kontakt Om våra katter Kattungar Kullar Om huldran Tips och länkar

 

Om huldran och Huldrelandet

Huldran, eller skogsrået som hon också kallas, är ett väsen som enligt nordisk folktro råder över skogen och alla som vistas där. De vilda djuren står alla under huldrans beskydd. För människor kan hon vara både farlig och hjälpsam. Sedd framifrån är hon en förförisk och vacker ung kvinna, men när hon vänder sig om är hon ihålig på ryggen och ser ut som en rutten trädstam. Hon kan förvilla män så att de går vilse. När hon har lockat dem tillräckligt långt in i skogen, vänder hon sig om så att bara den ihåliga ryggen syns bland trädstammarna. Om hon vill kan hon lura dem att bilda familj med henne också. På 1600-talet kunde en man dömas till döden om han troddes ha haft kärleksmöten med huldran. Men det finns också många berättelser om människor som har fått hjälp av huldran, om de har varit snälla mot henne.

Huldran står på de vilda djurens sida mot jägarna. Lavskrikorna är hennes spejare. Om en jägare ser en lavskrika när han går ut i skogen kan han lika gärna vända om, för lavskrikan är utskickad av huldran för att spana åt henne så att hon kan varna skogens djur. Huldran har också egna husdjur. Vargarna är hennes hundar - och de norska skogkatterna är hennes katter. Än i dag kan du slå upp ordet "huldrekatt" i Norska Akademiens ordbok och får då beskrivningen "skogkatt med tykk busket hale."

Esmeralda är innekatt nästan hela året och får bara gå ut på den innätade balkongen och ibland på en promenad i koppel och sele. Hon accepterar det och trivs bra med livet som lägenhetskatt. Men några veckor varje sommar bor vi i en stuga på västkusten precis intill en skog, och där får Esmeralda springa fritt och klättra i träden och spana på fåglar och hoppa efter insekter utan något koppel som tar emot. Den skogen är hennes paradis. Där far hon runt, yr av lycka, kommer då och då rusande till mig för att berätta med kvittrande, kvillrande ljud om allt roligt hon gör, och sedan pilar hon iväg igen med svansen rakt upp. Den här skogen kallas officiellt för Haverdals naturreservat, men jag och vem som helst med en gnutta fantasi som har varit där vet att det är huldrelandet. Där vindlar stigarna fram mellan slingrande draklika trädstammar överhängda av kaprifol. Med trädkronorna som ett tak över sig rör man sig som i en annan värld, en dunkel och vidunderlig sagovärld, samtidigt som man hör det svaga bruset från det oändliga havet under den ljusa vidöppna himlen alldeles intill. Man vet att man befinner sig i huldrans land. Man känner det i hela kroppen. Det är nästan så att man ser henne mellan träden.

Min lilla uppfödning är uppkallad efter det här naturreservatet, som är Esmeraldas favoritplats på jorden, och till minne av hennes vilda förfäder som vandrade med huldran i de norska skogarna.

Foto av Eva Bucksch

 

Allt material på den här webbplatsen är upphovsrättsligt skyddat. Kopiering förbjuden.

 

 

Esmeralda - foto av Eva BuckschEditRegion5