SE*Huldrelandets norska skogkatter
Hem Om 0ss Kontakt Om Esmeralda Kattungar Kullar Om huldran Tips och länkar

 

 

Esmeralda

SE*Huldrelandets är en ganska nystartad uppfödning som består av en enda avelshona, min älskade Esmeralda.

Esmeralda är döpt efter en av mina litterära favoritkaraktärer, häxan Esmeralda Vädervax i Terry Pratchetts Discworld-serie. I stamtavlan heter hon (katten alltså, inte häxan) SE*Dear John's Addie Loggins. Hon är uppfödd av Beata Pontén och Kattilaforsens Paper Moon, som tillsammans gav henne en riktigt bra start i livet.

Addie Loggins v 4
Esmeralda 4 veckor. Foto Tina Ackelid
Första gången jag träffade Esmeralda var hon ett litet knyte på fyra veckor. Redan då märkte jag att hon var en ovanligt gosig och social katt som från början hade fått lära sig att tycka om och lita på människor. Hon inte bara accepterade att bli upplyft och ligga i min famn, hon älskade det. Hon njöt och gonade in sig, sträckte på sig för att bli kliad under halsen och på magen och hade nog kunnat ligga där hur länge som helst.
När jag kom tillbaka några veckor senare för att träffa Esmeralda igen, kom hon springande mot mig och mötte mig i dörren. Under hela besöket höll hon sig sedan nära mig, om inte i min famn så på golvet intill mig, tätt tryckt mot mitt ben.
Ännu några veckor senare, när hon äntligen fick flytta hem till mig, hade jag väntat mig att hon skulle vara rädd och stressad av den nya miljön i början, men Esmeralda var hur lugn och nöjd som helst. Från första stund slingrade hon sig runt mina ben och spann och spann, klättrade upp i mitt knä och spann ännu mer, och verkade bara fullkomligt lycklig över att ha fått komma hem.Hon var verkligen min katt ända från början. Hon valde mig lika mycket som jag valde henne.
Dear John's Addie Loggins 7 v
Esmeralda 7 veckor. Foto Tina Ackelid

Hemma på uppfödningen hade Esmeralda haft ganska många katter omkring sig, men hennes mamma, Paper Moon, var den självklara ledaren i flocken. Hon var en bra mamma, som alltid svarade lugnande när någon av hennes ungar pep och snabbt var där och slickade ungen till ro. Det att hon var flockledare tror jag också hjälpte till att göra hennes ungar extra trygga. De visste att de hade en stark mamma som alltid kunde skydda och försvara dem om det behövdes.

Esmeralda själv pep aldrig. Hon jamade inte heller. Det gick så långt att jag började undra om hon hade fel på stämbanden, när jag hade haft henne i flera veckor och fortfarande inte hört minsta ljud från henne annat än spinnanden. Men hon var helt enkelt bara väldigt nöjd och harmonisk och kände väl inget behov av att jama. Jag pratade i alla fall mycket med henne, och så småningom började hon svara mer och mer, och utvecklade ett eget språk med härliga små kurrande, kvittrande pratljud.

Foto av Eva Bucksch
Esmeralda 5 månader

Esmeralda är en social katt som gillar människor - om det ringer på dörren springer hon genast dit för att se vem det är - men hon är också en självständig individ som är trygg i sig själv och kan sysselsätta sig på egen hand. Bortsett från hennes löpperioder, som är en historia för sig, har det aldrig hänt att hon har jamat och väckt mig på natten. Ända från att hon först kom till mig övade jag henne i det hon behövde kunna, som att bli kammad och kloklippt, gå i koppel, borsta tänderna, resa, träffa hundar och vara i olika miljöer. Det gick väldigt bra. Esmeralda är inte en rastlös och äventyrlig katt som längtar efter resor. Hon trivs bra med att bara vara hemma. Men hon har inga problem med att resa. Hon ligger fullkomligt lugn och avslappnad i mitt knä på bussar och tåg, på Centralen, på rastplatser vid motorvägar, på båtar och överfulla tunnelbanor, helt obekymrad om kaoset runt omkring. Det här beror förstås på att jag har tränat henne, men det beror också på den grundtrygghet hon hade med sig redan när hon kom till mig. Att ge mina kattungar den tryggheten ser jag som en av mina viktigaste uppgifter som uppfödare.

Något annat jag gjorde ända från början var att klickerträna Esmeralda och lära henne olika tricks. Det är något som jag inte i första hand gör för resultatets skull, utan som ett av flera sätt att ge henne stimulans så att hon inte ska bli uttråkad av sitt liv som innekatt. Men resultaten har varit över all förväntan. Esmeralda kan fler tricks än många hundar jag känner. Hon är en väldigt intelligent, nyfiken och läraktig katt, och även här spelar det förstås in att hon tycker om mäniskor. Hon är helt enkelt intresserad av att kommunicera med mig och gärna vill försöka förstå vad jag menar.

Foto av Eva Bucksch
Esmeralda 8 månader

Förutom att Esmeralda har ett fantastiskt temperament, är hon en fin och rastypisk skogkatt med bra pälskvalitet, bra benstomme och rätt proportioner. Hon är ganska liten för att vara skogis, men hon har det vilda utseendet med lång yvig svans, lagom snedställda ögon och små lodjurstofsar på öronen. Hon är nu två år gammal och har fått sin första kull. Beata, som gjorde ett så bra jobb med hennes tidiga träning och socialisering, har också ställt upp och varit ett fantastiskt stöd för mig när jag har startat upp min egen uppfödning.

Jag följer Sveraks och Skogkattslingans rekommendationer, vilket betyder att både Esmeralda och de hanar hon paras med är GSD-4-negativa och PK-def-fria och regelbundet HCM-screenade med normala resultat.

Dear John's Addie Loggins - foto av Eva BuckschEsmeralda nästan två år

SE Huldrelandets NFO
Esmeralda två och ett halvt år

 

Allt material på den här webbplatsen är upphovsrättsligt skyddat. Kopiering förbjuden.

 

 

Dear John's Addie Loggins - Foto av Eva BuckschEditRegion5