SE*Huldrelandets norska skogkatter
Hem Om 0ss Kontakt Om Esmeralda Kattungar Kullar Om huldran Tips och länkar

 

Tips och länkar

Det finns mycket information och råd om katter att läsa runtom på nätet och i olika böcker och tidningar, av varierande kvalitet och aktualitetsgrad. Här är några tips på sådant som jag tycker är viktigt att veta som kattägare.

Regler om skötsel

Jordbuksverkets hemsida finns en sammanfattning av de viktigaste reglerna om hur man ska sköta sin katt. Det här är alltså inte bara goda råd, utan tvingande regler som du faktiskt måste följa om du har katt, och som varje kattägare absolut bör känna till.

Medicinsk rådgivning

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, är en expertmyndighet som främjar djurs och människors hälsa genom bland annat forskning och rådgivning.
SVA kan ju inte undersöka din katt som en veterinär gör, men i vissa situationer kan det vara väldigt bra att ha en medicinskt kunnig, påläst person utan vinstintresse att rådgöra med. För att få en second eller third opinion om olika veterniärer säger olika saker, eller om din veterinär säger en sak och din magkänsla en annan. Eller för att diskutera dina slutsatser om du själv håller på att läsa in dig på en medicinsk fråga för att försöka ta ställning till hur du ska göra.

Id-register

Det finns två id-register för katter. Sverak har ett. Det är inte bara till för raskatter, utan även du som har en huskatt kan registrera den hos Sverak.
Svenska kennelklubben har också ett ägarregister, där inte bara hundar utan även katter registreras.
Kennelklubbens register har funnits längre och är mer välkänt bland poliser och veterinärer, som ju är de som oftast får försöka identifiera upphittade katter. Därför är mitt råd att du registrerar din katt inte bara hos Sverak utan även hos Kennelklubben, för att öka chanserna att den hittar hem igen om den skulle komma bort från dig.

I en krissituation

- Om din katt är sjuk eller skadad och du inte har möjlighet att själv snabbt ta dig till veterinären, kan du ringa Svenska Djurambulansens larmnummer, om du är i Stockholms- eller Göteborgsområdet. I Stockholm finns även Djurambulansen Stockholm. Djurambulanserna har begränsade resurser, så det är inte säkert att det finns en ledig ambulans i närheten, men om det finns så får din katt en snabb och säker transport. Dessutom har ambulansförarna en viss kunskap i första hjälpen, som de kan ge direkt på plats.
Till skillnad från vad många tror får djurambulanserna inga stöd av allmänna medel. De är ideella föreningar som drivs av volontärer och är helt och hållet beroende av frivilliga bidrag för att kunna fortsätta sin verksamhet.

- Akutgruppen är en ideell förening som hjälper katter i nöd, främst i Stockholmsområdet. Du kan kontakta Akutgruppen om du hittar en övergiven katt som behöver tas om hand, men också om din egen katt har råkat ut för något, till exempel blivit instängd någonstans eller fastnat högt uppe i ett träd. Det är långt ifrån alltid som Räddningstjänsten är villig att rycka ut om det handlar om något så lågprioriterat som en katt, men på Akutgruppen sitter volontärer som vet vart man kan vända sig och lotsar dig vidare. De svarar på mejl och telefon i stort sett dygnet runt, gratis, och i likhet med djurambulanserna får de ingenting av våra skattepengar utan är helt beroende av frivilliga bidrag.

Blandad info

- På Svenska katters sida finns information om allt möjligt somhar med katter att göra. Den är inte alltid så djupgående och ibland inaktuell, men det är ett bra ställe att börja titta på.

- Även Sveraks hemsida innehåller en hel del bra information om allt möjligt som rör katter och kattägande.

Norsk skogkatt

Mer specifik information om just norsk skogkatt finns på Skogkattslingans webbplats. Det här är en hemsida som inte alltid är så uppdaterad, och en del av informationen är inaktuell. Men de delar som handlar om hälsa och utseende (sjukdomar, hälsoprogram, färger och mönster) är bra och kan vara intressanta för den som har eller funderar på att köpa just en skogis.

Och till sist...

Tycker du om bilderna på den här webbplatsen?
När jag inte föder upp katter (och ibland även i uppfödningen, för skogkatter är fantastiska modeller) är jag konstfotograf. Besök gärna min fotohemsida om du vill se mer av mina bilder!

Du som köper en kattunge från Huldrelandets har alltså fördelen att få en katt som är garanterat kameravan. Mina kattungar får boktavligt talat fotograferandet med modersmöjlken - och jag fotar aldrig på ett sådant sätt att det blir en avskräckande upplevelse för dem. Jag använder aldrig blixt och håller inte upp ungen hängande i luften mot kameran, och jag gör de inställningar och det photoshoparbete som krävs för att kunna fotografera i ett ljus som är behagligt för kattungars känsliga ögon.

 

Allt material på den här webbplatsen är upphovsrättsligt skyddat. Kopiering förbjuden.

  EHuldrelandets norska skogkatter - foto av Eva Buckschd