Tips och länkar
Det finns mycket information och råd om katter att läsa runtom på nätet och i olika böcker och tidningar, av varierande kvalitet och aktualitetsgrad. Att samla all kunskap på den här sidan skulle ju vara omöjligt, men här är i alla fall några tips på information som jag tycker är viktig att ha som kattägare, och som man inte hittar så lätt på första bästa kattforum.
Regler om skötsel
På Jordbuksverkets hemsida finns en sammanfattning av de viktigaste reglerna om hur man ska sköta sin katt. Det här är alltså inte bara goda råd, utan tvingande regler som du faktiskt måste följa om du har katt, och som varje kattägare absolut bör känna till.
Medicinsk rådgivning
SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, är en expertmyndighet som främjar djurs och människors hälsa genom bland annat forskning och rådgivning.
SVA kan ju inte undersöka din katt som en veterinär gör, men i vissa situationer kan det vara väldigt bra att ha en medicinskt kunnig, påläst person utan vinstintresse att rådgöra med. För att få en second eller third opinion om olika veterniärer säger olika saker, eller om din veterinär säger en sak och din magkänsla en annan. Eller för att diskutera dina slutsatser om du själv håller på att läsa in dig på en medicinsk fråga för att försöka ta ställning till hur du ska göra.
I en krissituation
- Om din katt är sjuk eller skadad och du inte har möjlighet att själv snabbt ta dig till veterinären, kan du ringa Svenska Djurambulansens larmnummer, om du är i Stockholms- eller Göteborgsområdet. I Stockholm finns även Djurambulansen Stockholm. Djurambulanserna har begränsade resurser, så det är inte säkert att det finns en ledig ambulans i närheten, men om det finns så får din katt en snabb och säker transport. Dessutom har ambulansförarna en viss kunskap i första hjälpen, som de kan ge direkt på plats.
Till skillnad från vad många tror får djurambulanserna inga stöd av allmänna medel. De är ideella föreningar som drivs av volontärer och är helt och hållet beroende av frivilliga bidrag för att kunna fortsätta sin verksamhet.
- Akutgruppen är en ideell förening som hjälper katter i nöd, främst i Stockholmsområdet. Du kan kontakta Akutgruppen om du hittar en övergiven katt som behöver tas om hand, men också om din egen katt har råkat ut för något, till exempel blivit instängd någonstans eller fastnat högt uppe i ett träd. Akutgruppen kan inte åka ut och rädda katten, men här sitter volontärer som vet vart man kan vända sig och lotsar dig vidare. I likhet med djurambulanserna får de ingenting av våra skattepengar utan är helt beroende av frivilliga bidrag.
Vatten
Det finns en föreställning om att alla djur naturligt ser till att få i sig tillräckligt med vätska. Det stämmer inte för katter, som ursprungligen är ökendjur. De flesta katter går omkring med konstant vätskebrist. Sedan får de också väldigt ofta problem med njurarna när de blir äldre. Det är alltså viktigt att du aktivt försöker få din katt att dricka så mycket som möjligt. Att ge katten blötmat i stället för torrfoder räcker inte, katter behöver mer vätska än så. Dessutom behöver de också använda sina tänder och ska inte äta enbart mjuk mat.
Här är några av mina bästa tips:
- Ställ inte vattenskålen bredvid matskålen! Att äta och dricka på samma ställe är onaturligt för katter. Har man dödat och ätit sitt byte på en plats, så är vattnet förorenat där. Ställ alltså vattnet långt från maten, helst i ett annat rum!
- Ställ inte fram bara en vattenskål, utan flera, och variera både själva skålarna och placeringen på dem. Låt en del vara större, några djupare, andra bredare. Låt dem stå på olika höjd, inte alla på golvet. Variationen får katten att dricka mer. Alla "skålar" behöver inte heller vara just skålar. Vattenkannor och prydnadsvaser fyllda med vatten fungerar till exempel också. Rinnande vatten är oftast mer attraktivt än stillastående, så låt gärna en av skålarna vara en drickfontän.
En placering som jag har märkt att de flesta katter gillar är på fönsterbrädor. Där kan katten dricka och samtidigt ha uppsikt över det som händer utanför. Dessutom finns ofta ett element under fönsterbrädan som värmer upp vattnet till lagom temperatur.
- Använd helst inte skålar elller drickfontäner av plast (plasten ger vattnet en bismak som katter inte brukar gilla) utan hellre glas eller keramik.
- En del lägger isbitar i kattens vatten när det är varmt, så att vattnet ska hålla sig svalt och gott. Det är ju omtänksamt, men gör inte det! Hur varmt eller kallt det än är i luften, så tycker katter faktiskt bäst om vatten som har kroppstemperatur. Katters kroppstemperatur är lite högre än människors, ungefär 38 grader. Du ska inte ge katten varmvatten från kranen (det kan innehålla skadliga ämnen), men värm gärna upp det kalla kranvattnet till ungefär 38 grader innan du häller det i skålen.
- Om det är väldigt varmt, eller om du till exempel är på resa och inte kan få katten att dricka, kan du i stället blöta dina händer och stryka dem mot kattens päls. Katten kommer att slicka på den våta pälsen och får då i sig extra vätska.
- Den mesta mat du ger katten (både blötmat, torrfoder, köttfärs, äggula och annat) går att blanda ut med extra vatten. All mat ska inte vara mjuk, för katter behöver också få använda tänderna, men den del av maten som är mjuk får gärna vara riktigt blöt! Rör ihop det så att det blir en lös kräm eller en tjock soppa, det brukar katter tycka mycket om, och värm upp vattnet först så att blandningen får kroppstemperatur.
Katt i träd
Den kanske vanligaste krissituationen när det handlar om katter är att en katt klättrar högt upp i ett träd och sedan inte kan ta sig ner. Extra svårt är det förstås om katten är kopplad och du tappar taget om kopplet, som flyger efter katten och trasslar in sig i grenarna. Allra värst är det då om katten dessutom är kloklippt och inte kan hålla sig fast ordentligt i trädet. Mina tips är:
- Använd aldrig koppel och halsband! Om katten tappar taget om trädet kan den strypas av halsbandet. Använd sele i stället.
- Spänn aldrig selen så hårt att katten inte kan ta sig ur den! Sedan är det inte säkert att katten kan ta sig loss ändå, om den har trasslat in sig och sitter fast bland grenarna, men är selen för hårt spänd så är det ännu svårare.
- Använd inte ett vanligt koppel som sitter fast i selen med karbinhake. Jag brukar i stället ha en dubbel lina som jag trär genom öglan på selen, så att jag
kan släppa ena änden om katten rusar upp i ett träd.
-
Du kan alltid prova att ringa Räddningstjänsten, men det är inte alltid de vill rycka ut för att rädda en katt. Troligen säger de att katter kan ta sig ner själva och skämtar om att "man hittar aldrig kattskelett i träd". Tro inte på det! Det är mycket lättare för en katt att klättra uppåt än nedåt, och en katt som har skrämts upp i ett träd kan vara för rädd för att klättra ner och vänta uppe i trädet tills den är så försvagad att den inte orkar klättra längre. Självklart ska du först försöka locka på katten, vänta och se om den kan klättra ner själv (om den inte sitter fast i ett koppel vill säga), men vänta inte hur länge som helst! Fallskador är ganska vanliga efter ett par dygn, och även leverskador till följd av vätskebrist.
- Arborister och klätterklubbar kan ibland hjälpa till.
Det finns också en facebookgrupp, Vi som hjälper katter i träd, där du kan få konkreta tips på arborister nära dig.
Blandad info
- På Svenska katters sida finns information om allt möjligt som har med katter att göra. Den är inte alltid så djupgående och delvis är den inaktuell, men den här sidan kan vara ett bra ställe att börja titta på.
- Även Sveraks hemsida innehåller en hel del bra information om allt möjligt som rör katter och kattägande.
Norsk skogkatt
Mer specifik information om just norsk skogkatt finns på Skogkattslingans webbplats. Det här är en hemsida som inte alltid är så uppdaterad, och mycket av informationen är inaktuell. Men de delar som handlar om hälsa och utseende (sjukdomar, hälsoprogram, färger och mönster) är bra och kan vara intressanta för den som har eller funderar på att köpa just en skogis.
Fotografering
Eftersom jag är fotograf, så är just fotografering av katter något som jag tycker är väldigt kul. Det finns mängder av tips runt om på webben om hur du tar bra bilder på din katt, och jag ska inte upprepa dem här. Det enda jag vill tillägga är ett råd som jag faktiskt aldrig har sett på någon annan sida, men som jag tycker är det viktigaste av allt:
Se till att fotograferingen aldrig, aldrig blir en jobbig, avskräckande upplevelse för katten!
Använd inte blixt! Katter har väldigt ljuskänsliga ögon, särskilt kattungar.
Det finns en risk att blixten faktiskt skadar deras ögon, och även om den inte gör det så är den väldigt obehaglig för dem. Om din katt ofta har utsatts för att fotograferas med blixt, så spelar det ingen roll hur fina bakgrunder du bygger upp eller hur roliga leksaker du viftar med framför den. Katten kommer att blunda och vända bort huvudet så fort du plockar fram kameran - och det ger ju inte så roliga bilder.
Kattungar rör sig snabbt och mycket. Att få till skarpa bilder på dem är inte det lättaste, särskilt inte om man vill ta en bild på en hel kull och få alla att titta in i kameran samtidigt. Ett vanligt sätt att ta en gruppbild på en kull ungar är att rada upp dem på ett ställe som de inte kan ta sig ifrån, till exempel en hylla på hög höjd. Det blir gulliga bilder, men det är något som också kan bli en obehaglig och skrämmande uplevelse för ungarna. Dessutom finns en risk att de skadar sig om de ändå försöker fly.
Du som köper en kattunge från Huldrelandets har fördelen att få en katt som är garanterat kameravan! Mina kattungar får boktavligt talat fotograferandet med modersmjölken, och lär sig redan från början att det är något helt ofarligt. Jag använder aldrig blixt. Jag håller inte upp ungen hängande i luften mot kameran. Jag placerar inte ungarna på ställen som de inte kan ta sig ifrån för att få arrangerade gruppbilder. Och jag gör de kamerainställningar och det Photoshoparbete som krävs för att kunna fotografera i ett ljus som är behagligt för kattungars känsliga ögon.
Tycker du om bilderna på den här webbplatsen, så besök gärna min fotohemsida och titta på mer av mitt arbete!